Centrale stofzuiger

Wat biedt een Centraal Stofzuig systeem? Dat is een van de vragen die regelmatig gesteld wordt. Een Centraal stofzuigsysteem biedt vele voordelen boven de 'normale' manier van stofzuigen. Wij zullen enkele van de grootste voordelen de revue laten passeren.

Elektrolux logo

De voordelen van een Electrolux stofzuigsysteem:

- Het stof wordt voor de volle 100% uit de woning verwijderd
- Geen hinderlijk motorgeluid op de zuigplek
- Minder beschadigingen van uw deurposten en meubels
- Werkt sneller
- Werkt lichter (slang inclusief zuigmond weegt ┬▒ 3 kg.)
- De trap is veel eenvoudiger te zuigen
- Geen nare luchtjes meer in de woning
- Veel schoner woonmilieu (vooral van belang voor mensen met luchtwegproblemen)
- Minder bergplaats nodig in de woning
- U hoeft minder te stoffen
- Voorzien van KEMA-keur
- Eenvoudig zelf aan te leggen
- Leidingnet van normaal leidingmateriaal uit te voeren (PVC, PPC,...)

Hoe werkt een Centraal stofzuiger systeem nu eigenlijk precies?

Een centraal stofzuigersysteem is eigenlijk een stofzuiger zonder motor. Natuurlijk kunt u zonder motor niet zuigen, maar deze staat inclusief de stofzak permanent opgesteld in bijvoorbeeld een garage, berging, zolder, bijkeuken werkkast, enz. Vanaf dit punt lopen er leidingen naar verschillende centrale punten in de woning. Bij deze punten kunt u eenvoudig een soepele, lichtgewicht slang aankoppelen. Op deze wijze kunt u zonder motorgeluid en zonder nare luchtjes stofzuigen. De blaaslucht van de machine kan, indien gewenst, naar buiten worden gevoerd. Tevens worden dan de stofmijten en andere micro organismen naar buiten geblazen, waardoor een schoon en hygi├źnisch leefmilieu ontstaat.

Elektrolux stofzuigsysteem

Zuigkracht

Het gewicht van de stofzuiger hoeft u niet meer mee te slepen. Hierdoor kan extra aandacht gegeven worden aan het filter oppervlakte, de bouw van de motoren (meestal Bypass), stofopvang en constructie van de machine, zonder dat hier direct gelet hoeft te worden op het gewicht. Volgens dit concept komt doorgaans een beter product tot stand met een grotere zuigkracht en een langere levensduur. Door de juiste machine te kiezen, kan voor iedere installatie (groot of klein) een zuigkracht behaald worden die hoger ligt dan die van een conventionele stofzuiger. Dit heeft als voordeel dat uw tapijt en kleden grondiger en dieper gereinigd wordt, waardoor extra slijtage uitblijft.

Het comfort

Met een centraal stofzuiger systeem hoeft u niet meer te 'slepen' met uw stofzuiger. De lichte slang laat zich gemakkelijk hanteren en laat u op eenvoudige wijze alle moeilijk bereikbare plaatsen schoonzuigen. Ook de lastige trap is snel gezogen. Door het ontbreken van de stofzuiger behoort ook het beschadigen van uw kostbare meubels en deurposten tot het verleden.

De installatie

Het meest eenvoudig is het om de buizen tijdens de bouw aan te leggen. Naderhand is aanleg meestal wel mogelijk, maar kost meer tijd en brengt wat extra hak- en breekwerk met zich mee. De montage is eenvoudig en ook door de doe-het-zelver uit te voeren. Gewerkt kan worden met normale PVC leidingen met een diameter van 50 mm en een wanddikte van 1,8 mm. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van antistatische producten niet nodig is.

De kosten

Natuurlijk kost een stofzuiginstallatie meer dan een 'gewone' stofzuiger. De prijzen vallen echter mee als u het vergelijkt met een van de andere installaties in uw huis. Hierbij kunnen wij onder andere denken aan de elektrische installatie, de C.V. installatie, de alarm installatie, de telefoon installatie, de intercom installatie, enz. Gezien de voordelen die het systeem biedt, zou ieder modern en/of nieuw huis met een dergelijk systeem uitgerust moeten zijn.